Dominantie theorie

Hot topic tegenwoordig is de  dominantie theorie ,  is het al dan niet nodig om een hond te domineren?

Waar de twee kampen , laat ze ons de Pro Milan’s en de Anti-Milans noemen , zich blijven bestoken met argumenten en case studies lijken ze ook  blind voor elkaars verwezenlijkingen.
De anti’s hebben gelijk dat  wanneer men uitgaat van een ideale situatie (een gezonde pup , goede inprenting en socialisatie,  stabiele leiders , bevredigende fysische en mentale uitdaging voor de hond &  juiste match qua energie tussen baas en hond ….) men meestal resulteert in een gezinsgenoot waarvan het niet nodig is deze te domineren of steeds baas over te spelen.

Echter zijn er ook honden welke niet van deze ideale situatie genieten en in de problemen komen.
Sommigen van hen zitten zo vast in hun gedragspatroon dat deze in de meeste gevallen worden opgegeven,  of wat Cesar Milan de red zone cases noemt.

In mijn ervaring bedraagt dit nog geen 1% van alle honden waar een gedragstherapeut wordt ingezet, maar ze zijn de meest spectaculaire en daarom ook meeste gebruikte gevallen voor het TV programma van de heer Milan.

Cesar heeft echter ook minder gekende programma’s zoals deze met vrouwelijke gevangenen waar hij,  door ze  te laten werken met honden,  verantwoordelijkheid en leiderschap bij brengt.
Zo geeft men hen een betere kans op reïntegratie in de maatschappij.  Dit resulteerde in een opmerkelijke daling is recidive bij deze die zijn programma hebben gevolgd.

Men vergeet zijn inspanningen voor asiel  honden.
Zijn verdediging voor de zogenaamde “ gevaarlijke rassen “  welke op geen enkele wetenschappelijke studie is gebaseerd,  maar wel in meerdere landen als wet van toepassing is.

Bizar toch dat Cesar een Pit Bull en ikzelf een Rottweiler inzet als therapie  hond bij asociale lotgenoten.
Als liefhebber fokker van een ras welke hoog staat aangeschreven op deze lijst kan ik hem hiervoor enkel zeer dankbaar zijn.

Beste is het kwaad te voorkomen door mensen zo veel mogelijk te informeren over wat belangrijk is bij de aankoop & opvoeding  van een hond ..

  • Past het ras bij uw levensstijl
  • Past de energie van de hond bij die van de eigenaars
  • Heeft deze een huislijke inprenting genoten & goede socialisering aangepast aan zijn toekomstig leven
  • Zullen de noden, fysisch & mentaal, van de hond worden bevredigd.

Als de hond dan nog het geluk heeft nooit een negatieve ervaring op te lopen zal de Cesar Milan theorie voor u niet van toepassing zijn.

Echter moet er een oplossing blijven voor honden waarbij het ergens is fout gelopen en welke agressie/dominantie als oplossing zijn gaan gebruiken.  Deze honden zijn anders  ter dood opgeschreven of leiden een eenzaam leven in een duistere kennel.

Met een kalme, assertieve  en consequente aanpak krijgen deze de kans op een nieuwe start.
Voor alle duidelijkheid, ik propagandeer in geen wijze de aanpak van Cesar!
Niet omdat deze niet zou werken , hij bewijst keer op keer het tegendeel.
Echter,  is iedereen wel fysisch en mentaal bekwaam in het toepassen van de dominantie theorie?

B-nice staat niet enkel als symbool  naar de hond toe , maar ook naar de geleider zijn aanpak.
Ik geloof niet in agressie als oplossing  … ik geloof in energie , vibratie en resonantie waarmee je bewust het gedrag van uw omgeving kan beïnvloeden.

Heeft u een redzone hond of twijfelt u aan uw hond, raadpleeg dan een professioneel vooraleer u een beslissing neemt.

Of beter, raadpleeg mij ;)

The secret to a balanced dog …